Balaton - Dél címoldal
2014-05-10

Mentsvár-megye: éveken belül egy malomban őrölnek

Két-három éven belül ismét lehet malom Somogyban, 10-12 milliárd forintos beruházással szeretnék elérni, hogy a régió kenyérgabona-termését ne külföldön kelljen feldolgozni. A tervet a Somogyi Agrárgazdasági Kamara a Magyar Pékszövetséggel karöltve dolgozta ki.

Gombos Sándor, a kamara somogyi elnöke egyebek között erről tartott előadást a megyei közgyűlés pénteki ülésén. Háromezer új munkahely lehetőségéről is beszélt – szakemberként hitelesen. Meglepetést okozott. Ahogy a Jobbik is. 

A korábban gamesz-jellegűnek mondott (egykor: Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet), intézmény-fenntartói feladatairól leválasztott, ma még inkább csak a nevében területfejlesztő megye negyedik éve tartalmas tájékoztatókkal tölti föl a közgyűlési napirendjeit Somogyban. A pénteki ülésen a szűkebb pátria mezőgazdaság helyzete került terítékre.Gombos Sándor kamarai elnök, korábban a földművelésügyi hivatal vezetője tömör, ám annál átütőbb előadást tartott, amire sokan felkapták a fejüket. A megállapításai ugyanis nemcsak hogy nagyon ültek, de szakmailag megalapozottnak tűnő kiutakat mutattak a tönkre ment vagy tönkre tett hazai agrárium számára. Miután a rendszerváltás előttig jól működő mezőgazdálkodásra épített somogyi agrárium egyik legnagyobb vesztese volt a tönkremenetelnek, az onnan kivezető út is élénken kell hogy érdekelje. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus kezdetén, ám a pályázati kiírások kereteit hét vére meghatározó tervezésnek a vége felé járva nem véletlenül kért szót Jakó Gergely megyei közgyűlési alelnök. Mondván, az ilyen tartalmakat, életrevaló víziókat hiányolta a TOP (a területfejlesztés készülő új operatív programja) tervezésekor. Talán még nem késő fejlesztési programokká konvertálni a – az egyébként sok megyei fórumon már elhangzott – javaslatokat. 

De miről is beszélt az agrárgazdasági kamara elnöke? A bruttó hazai termék (GDP) egyik húzóágazatáról, amely a járműipar, és kisebb részben a turizmus mellett a két százalék körülire várható bővülésnek reményei szerint a felét adja idén. Kiemelte, a rövid távú haszonlesés érdekei mellett hosszú távra kell tervezni ebben a szektorban. Somogy agráriumát a feldolgozóipar erősítésére kell alapozni, mert az „eltékozolt gabonaipar”, a teljes leépülés miatt a termény nyersanyagként hagyja el a megyét, így a hozzáadott érték nem maradhat a somogyi gazdáké. A 350 ezer tonna körüli kenyérgabona-termés jelentős része például holland malmokba kerül. A kamara és a pékszövetség összefogásával akár már 2015 végén elkezdhetnek építeni egy malmot, amely 2016-2017-től láthatná el a régiós igényeket. A termelés színvonala magas szintű vagy megfelelő, a megnyíló széles keleti piacokra irányuló megyei export támogatását már elkezdték szervezni. 

A 100 ezer tonnás napraforgótermés sem végzi jobban a búzánál, részint osztrák feldolgozóknál köt ki. Kaposváron el tudnák képzelni egy jelentős növényolaj-feldolgozó építését. Az egészséges életmód igényes portékáira is meg lehetne teremteni a minőségi hazai kínálatot, az elnök szerint. Aki elmondta még: kukoricából 600 ezer tonna terem gyér állatállomány háttérrel, repcéből 60 ezer tonnát takarítanak be Somogyban. 

A Kaposvár számára kulcsfontosságú húsiparról is tanulságosakat mondott Gombos Sándor. Ha megkérdezték volna a szakmát, jelentette ki, akkor a Kométának nem három-, hanem ötmilliárd forinttal emelik a forgótőkéjét. Az üzem megnövelt jelenleg is 350 ezres nagyságrendig kihasznált, miközben az állandó költségek miatt minél inkább cél volna a 800 ezres vágáskapacitás megközelítése. A Kaposvári Egyetemről indult országos sertésprogram apropóján elhangzott az is, az elmúlt másfél évtizedben 150 ezerre csökkent a megyei hízóállomány, és ezt négyszeresére növelnék. A 4,5 ezer hektárnyi somogyi halastó kihasználásával az édesvízi halászat fejlesztésében lát lehetőségeket a kamara, szintúgy a feldolgozás, a gasztronómia bevonásával. 

A kertészetben is hatalmas a tartalék: a megyei stratégia már a minisztériumban van. Egy példa: a négyezer hektáron termő 40 ezer tonnányi borszőlőnek csak a felét dolgozzák föl Somogyban, sokkal többet kellene-lehetne, akár feldolgozó-építéssel. A 4,5 ezer hektárnyi gyümölcsös területe a felével volna bővíthető, a világhírű lengyeltóti dióra például hatalmas a kereslet. De a 752 hektáron termő almára nemkülönben: a kaposvári ír feldolgozóüzem egyedül a háromszorosára tarthat majd igényt a 8700 tonnás jelenlegi termésnek. Burgonyából csak az országos szükséglet négytizedét termeli meg az ország, a 350 hektáros megyei vetésterületét tízszeresére volna növelhető. Mindezekben háromezer munkahely lehetősége van csak itt, Somogyban, ami a helyitermék-előállítással és a hozzáadott-érték bővítéssel új dimenziót adhatna Somogynak. 

Gelencsér Attila megyei elnök elismeréssel szólt a tájékoztatóról, amit a közgyűlés elfogadott, csakúgy a többi előterjesztést. Az ülésen esküt tett Kesztyűs Attila (Jobbik), aki az országos listáról parlamenti mandátumot nyert Ander Balázs lemondása után került öt hónapra a testületbe. A jobbikos barcsi történelemtanár emelkedett, de összefogott, országos politikai pályafutására nézve is biztatóan felelős beszéddel mondott köszönetet az elmúlt évekért a megyének és az itt élőknek. A megyei elnök köszönetet mondott Vörös Tamás főjegyzőnek, a területi választási iroda vezetőjének, valamint a csaknem négyezer köz- és kormánytisztviselőnek, valamint önkéntesnek, aki a parlamenti választások sikeres lebonyolításában közreműködött.


forrás : ( SONLINE )

2024. április 25. Márk
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum