Balaton - Dél címoldal
2014-05-12

Füred felől fújt a szél: szezonnyitó Siófokon

SIÓFOK | Siófokon amúgy az első vitorlás előbb jelent meg, mit az első turista; 151 éve, amikor fürdőhely lett a település, már hajóztak a partjai előtt.

Ugye milyen remek vitorlásidőt „rendeltünk”? – fordult Balázs Árpád siófoki polgármester Kollár Lajoshoz, a Magyar Vitorlásszövetség elnökéhez. S valóban: élénk szél fújt a vízen, dagadhattak hát a vitorlák, elvégre vitorlás szezonnyitóra gyűlt össze a nép, Siófokon most először. Füred felől fúj – jegyezte meg egy sportember a parton, talán arra is utalva, hogy az új siófoki rendezvény megelőzte a hagyományos balatonfüredi vitorlabontót. De Balázs Árpád polgármester igyekezett hamar egyértelműsíteni: ha a tóparti települések megrendezik a maguk programjait, az nem rivalizálás, ellenkezőleg, egymást erősíthetik, hiszen a füredi vitorlás is átmegy Siófokra és fordítva. 

Siófokon amúgy az első vitorlás előbb jelent meg, mit az első turista; 151 éve, amikor fürdőhely lett a település, már vitorláztak a partjai előtt. S ma a legnagyobb kikötő a Stefánia, kell-e még indok, hogy itt is legyen szezonnyitó? Ráadásul a Balaton legrégebbi vitorlása, a Kishamis éppen hatvan éve állomásozik a siófoki kikötőben, Hrehus György kapitány szerint épp e jubileum adta a rendezvény ötletét. – Mitől legendás? A Millennium évében épült a Széchenyi-család megbízásából, Közép-Európában sincs ennél régebb óta működő hajó, egy valóságos műszaki csoda – így a kapitány, aki 1968 óta dirigálja a Kishamist. – A tavalyi, majdnem hatszáz résztevőt felvonultató Kék Szalagon is huszonharmadik tudott lenni 118 éves létére. Megőriztük gyermekeinknek, unokáinknak, hogy ők vihessék tovább az örökséget.

Balázs Árpád siófoki polgármester a Kishamis legénységét kérte fel a vitorlás szezonnyitón: bocsássák vízre valahol a Balaton közepe táján azt a palackpostát, melyben üzenetet rejtettek el a megtalálónak nyereménnyel, mégpedig családi belépővel a siófoki élményfürdőbe.

A tömegsport jellegű vitorlázás erősödjön – e céljaikról már kint a vízen beszélt Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, miközben közel nyolcvan vitorlás szelte a habokat az évadnyitó versenyen. Koszorút nem dobtak a vízbe – ezt meghagyják a füredi vitorlabontónak. Amikor leszállt az este, vitorlások lampionos felvonulásával ért véget a hagyományteremtő siófoki rendezvény.


forrás : ( SONLINE )

2024. április 25. Márk
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum