Balaton - Dél címoldal
2014-05-14

Fonyódligetet már elöntötte a víz

(Legyen a Viharvadászunk! Küldjön fotót, videót a viharról a mlecsi@gmail.com címre!) 

Az Időkép legfrissebb jelentése szerint a viharossá váló északnyugati szél miatt Fonyódligeten már több part menti utcát ellepett a Balaton medréből kilépő víz. Fonyódon délután négy körül már 110 km/órás széllökést mértek. 

Fotó : Takács Máté

Az Yvette névre keresztelt ciklon miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután Nógrád kivételével az összes megyére kiadott első fokú figyelmeztetést, estefelé pedig hat nyugati megyében másodfokúra, narancssárga színűre emelte a figyelmeztetési fokozatot. Szinte mindenhol 70 km/órás vagy annál erősebb széllökések és nagy mennyiségű csapadék várható. 

Fejér megyében és az összes, annál nyugatabbra eső megyében 90 km/órásnál erősebb széllökések miatt adták ki a narancssárga figyelmeztetést. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint péntek estig sok helyen annyi eső fog esni, mint máskor egy egész hónapban.

Az esőzések miatt már kilépett a medréből a Rába, de komolyabb árhullám várható a Murán, a Sajón, a Hernádon és a Bodrogon is. 

A Balaton körül több önkormányzatnál is vízkár-elhárítási készülteséget, védekezést rendeltek el, írja az MTI. Horváth Ákos a Országos Meteorológia Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának vezetője szerint csütörtök hajnalban, délelőtt várják a balatoni vihar tetőzését.

Imádkoznak a Balatonnál 

Siófoknál figyelőszolgálat működik, és már kora délután óta építik a nyúlgátat homokzsákokból. A siófoki önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek arról beszélt, hogy a közelgő vihar sokban hasonlít a négy évvel ezelőtt, szinte pontosan ebben az időszakban érkező Zsófia nevű ciklonra, ami miatt megcsúszott a Sió partfala, és leszakad a kerékpárút 150 méteres szakasza. 

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szerint az ottani strandokat is elöntötte már a Balaton, a parti sétány járhatatlan, és kezd megjelenni a víz a partközeli utcákban is. "Imádkozunk, hogy megússzuk a vihar tetőzését nagyobb vízkár nélkül, mert a vízkiöntések ellen igazán nem tudunk védekezni" - mondta. 

A Fonyódtól tíz kilométerre fekvő településen csütörtökön az elmúlt 50 év legmagasabb vízszintjét érte el a Balaton, 129 cenitméterrel. Helyzetet nehezíti az erős északi szél, amely a szakemberejk szerint 20-25 centiméterrel emelheti meg a víz szintjét a déli parton, „bedöntve” a tó tükrét. 

A Somogy megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerint Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban is védekeznek, homokzsákokkal óvják az ingatlanokat a víztől. A siófoki és a marcali katasztrófavédelmi kirendeltség mozgósította az önkéntes tűzoltó egyesületeket is, hogy szükség esetén bevethetőek legyenek. 

Szélfútta kamion 

Árokba hajtott és veszélyesen megdőlt egy kamion a 86-os úton, Hagyfaluban. A Szombathelytől 25 kilométerre fekvő településen erős szél fúj, amely a baleset után fél órával is mozgatta a járművet. A tűzoltók drótkötéllel igyekeztek rögzíteni a kamiont. Este hatkor az érintett szakaszon félpályán haladt a forgalom. Elképesztő természeti jelenségeket látott? 

Remek képei vannak a viharkárokról? Küldjön nekünk fotókat!forrás : ( INDEX )

2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum