Balaton - Dél címoldal
2015-12-03

Több ezer gyanúsított lesz?

Valaha az úttörők álma volt bekerülni a Kék fénybe, nekem a Tetthelybe sikerült – kommentálta rabosítását a siófoki Kovács Péter, de persze szigorúan csak lapunknak és nem a Facebook-on. A cikk mewgjelent a sonline.hu portálon.Mindazonáltal Kovácsot nem lehet holmi rabosítással megijeszteni, állítja, azok után is oszt és kommentel, hogy rágalmazással gyanúsítják és emiatt egymásnak adják a kilincset a tévéstábok nála és társainál az elmúlt napokban, így került az ATV Tetthely című műsorába is. Kovács Péter amúgy a tévészerepléstől sem lesz lámpalázas, lévén, hogy korábban a siófoki televízió főszerkesztője volt.

„A Mártírok útja 5-7. szám alatti ingatlanok telekhatárán található 66 négyzetméteres lakás értékesítését” tűzte tollhegyre jó néhány hónapja a „Balázs Árpád lapjáról kitiltottak” elnevezésű Facebook-oldal, mely mára Árpi lapjairól kitiltottakra változtatta a nevét. Az emlegetett siófoki ingatlan vételára a Facebook-oldal szerint ötmillió forint volt. „Ez elosztva 75 757 forint/m2. A Kertmozi szomszédjában, a siófoki éjszakai élet főutcáján; önök szerint az ilyen ügylet normááááliiiis?” – így a 2014 tavaszi ingatlaneladást taglaló cikk, melyre hivatkozva Balázs Árpád korábbi siófoki polgármester tett feljelentést azok ellen, akik semmi mást nem tettek, csak az elolvasás után megosztották a Facebook-on az írást. Pontosabban a több mint negyven megosztóból egyelőre legalábbis tizenhét ellen indult eljárás, többüket azóta már rabosították is, azaz bűnügyi nyilvántartásba vették: fénykép készült róluk.

– Fogalmam se volt arról, hogy egy sima cikkmegosztással bűncselekményt követhetek el – mondta lapunknak Kovács Péter, akit a siófoki rendőrkapitányság először még híresztelés gyanújával invitált kihallgatásra, később „becsületsértés vétségének megalapozott gyanúja miatt”. A rendőrség a november közepén tett vallomásakor pedig már azt közölte Kováccsal: gyanúsításának „tényállása és minősítése módosult”. E szerint a „Belvárosi lakást 5 millióért” címmel a „Balázs Árpád lapjáról kitiltottak társasága” elnevezésű oldalon megjelent cikk a becsület csorbítására alkalmas módon azt állította: Balázs Árpád akkori polgármester előnyben részesített az ingatlan eladására kiírt pályázatnál egy általa ismert személyt. „Ön – írja a rendőrség Kovácsnak – a cikket nyilvánosan megosztotta a Facebook közösségi oldalon, ezáltal a cikkről bárki értesülhetett. Ez nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásnak minősül”.

Ezek után történt meg az exfőszerkesztő rabosítása, a tizenhét gyanúsított közül többen jártak már ugyanígy. Idő közben az eljárásba a Fonyódi Járási Ügyészség is bekapcsolódott, mely január 12-ig meghosszabbította a nyomozás határidejét. Csakhogy aligha zárulhat le addigra a nyomozás, hiszen a történtek a nagy médianyilvánosság miatt a napokban új fordulatot vettek. Az ominózus cikk negyvennél alig több megosztása már azt követően háromszázra ugrott (nyilván szolidaritásból), hogy több országos médium is hírt adott a siófoki rendőrségi nyomozásról. E héten aztán Gyurcsány Ferenc szólította föl arra a vele szimpatizáló Facebook-használókat (elvégre Kovács Péter és egy másik rabosított megosztó is helyi DK-aktivista), hogy „tiltakozásul oszd meg te is ezt a posztot”. Így mostanra már a másfél ezret is elkerülte a megosztások száma. Mi lesz ebből, több ezer becsületsértő-rágalmazó, több ezer gyanúsított?


„A véleményformálásban résztvevőket tilos megfélemlíteni büntetőeljárásokkal”


Czeglédy Csaba (amúgy az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke) ingyen vállalta a siófoki „Facebook-bűnözők” védelmét. Az ügyvéd azt nyilatkozta Kovács Péter kihallgatásakor: „A büntetőeljárást megindítani sem lehetett volna, ugyanis a cselekmény nem bűncselekmény. A sérelmezett közlés közügyről szól, közpénzt érint, a mindenkori siófoki polgármester tevékenysége közvita tárgya, a sérelmezett közlés nem érinti Balázs Árpád emberi méltóságát. Alkotmánybírósági határozatok szerint is a közéleti vita elválaszthatatlan része a közügyek alakításában részt vevő, közhatalmat gyakorló, közpénzekről döntő személyek nyilvános bírálata. A véleményformálásban résztvevőket tilos megfélemlíteni büntetőeljárásokkal, az emberi méltóság büntetőjogi védelme csak a legsúlyosabb esetekkel szemben nyújthat oltalmat. Ergo, Balázs Árpád a sérelmezett közlést tűrni köteles”.

PolitiKuss: a tatai facebookozót tízezer forintra büntették    

Első fokon 100 ezer, jogerősen 10 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság nemrég a tatai Somogyi Máriát, mert a Facebook-on megosztotta mások kommentjét, mely a tatai önkormányzat egy vagyongazdálkodási intézkedését bírálta és az egyik megosztáshoz hozzá is szólt. Tata városa ötmillió forint sérelmi díjra perelte be a facebookozót.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „PolitiKuss” elnevezésű kampányával arra akarja felhívni a figyelmet: tarthatatlan az a joggyakorlat, miszerint aki bírálja a politikusokat, az rágalmazási, becsületsértési büntetőpereknek teszi ki magát. (Szerző: Fónai Imre)


2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum