Balaton - Dél címoldal
2015-12-14

Jönnek a fizetős balatoni strandok?

Balatonszárszó belőpődíjat vezet be a jövő nyártól a központi strandján. Mert Zamárdi csak egy van, ahol a szabadstrandból belépő nélkül is komoly a bevétel; természetesen a nyár eleji Balaton Soundból, valamint két további, ugyancsak tízezrek által látogatott szezonvégi zenei fesztiválból.

De Balatonboglár minapi képviselő-testületi ülésén is felvetődött, hogy a megújított Platán strand egy részét fizetőssé tennék és Siófok polgármestere, Lengyel Róbert is leszögezte: aligha dédelget reális álmokat, aki eltörölné a belépődíjat a Nagystrandon, mert erre az idén 130 millió forintra rúgó bevételre is szükség van.

– Én nem is strandbelépőnek, hanem jelképes költségtérítésnek mondanám azt a személyenként 600 forint nagyságrendű összeget, amiről a napokban döntött a képviselő-testület, s ami természetesen például a gyerekeknek és a helyi lakosoknak még ennyi sem lesz – így Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester. – Ki lehetne találni új helyi adót, de sem az eb-, sem a füstadót nem kívánjuk bevezetni, tovább terhelve a lakosságot, ugyanakkor a strand ingyenessége sem tartható tovább. Ragaszkodunk ugyanis ahhoz, hogy példás rendet tartsunk, szolgáltatásokat nyújtsunk, virágosítsunk, de valamiből „elő is kell állítani” ennek a költségét. Évente tizenöt-húszmillió forintba kerül a strandfenntartás és nincsenek szabad pénzeszközeink. Az önkormányzatok terhei nőnek, januártól például a szelektív hulladékgyűjtés kötelező bevezetése miatt kényszerülünk plusz milliókat fizetni a falu kasszájából.

Dorogi Sándor arról is beszélt: ha a fenntartást ki is szorították eddig a település büdzséjéből, fejlesztésre már végképp nem futotta, márpedig ahhoz, hogy megtartsák a vendéget, szükség van például gyermekpancsolóra, vagy az egyre inkább dívó aktív pihenést szolgáló sporteszközökre, sportpályákra is. A polgármester szerint Balatonszárszó „szerencséje”, hogy két szabadstrandja még így is marad. Nem titkolta azt sem, hogy a strandbelépőről hozott döntésükben az elmúlt években kialakult strandolási módinak is van némi szerepe. Sokan reggel megérkeznek, használják a település, a strand infrastruktúráját, de nemhogy szállást nem vesznek igénybe, a legtöbben az étkezést is megoldják hűtőtáskából, délután aztán vonatra szállnak, vagy hazaautóznak.

Balatonszárszón egyébként felmerült az is: valamilyen formában a kúrtaxabefizetést is lehetne ösztönözni strandbelépő-kedvezménnyel, ez lehetne akár egyfajta Szárszó-kártya is, mely például a helyi múzeumba és nyári színházba is olcsóbb belépést biztosítana. (Forrás: sonline.hu - Fónai Imre)
2024. június 16. Jusztin
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum