Balaton - Dél címoldal
2011-09-14

Keszthelyi szüreti felvonulás

A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete már ötödik éve szervezi meg Keszthelyen a rendezvényt a „Nyárbúcsúztató” vagy „Szezonhosszabbító” Harmonikások zenéjével, hagyományos szüreti felvonulással és az ünnepség jellegéhez kapcsolódó népi kulturális programmal.

2011. szeptember 18-án 13 órai kezdéssel indul a szüreti forgatag Keszthely Skála parkolójából (a Vásár téri közlekedési lámpák és a Lovassy utca sarkánál): hintók, lovas kocsik kíséretében szüreti bírói párral, kisbírói kikiáltóval, szőlőcsőszökkel, szőlő- és borkínáló hölgyekkel, ill. az elmaradhatatlan borbarátnői szőlőharanggal.

A vonulás vidám hangulatát alapozzák a művészi tudással bíró harmonika zenekarok, illetve a szólóharmonikás, a környező településekről hívott néptáncosok, dalárdák, népdalkörök, országos borlovagrendek, borhölgy társaságok és nem utolsó sorban a keszthelyi óvodák gyermekcsoportjai.

A menet a Balaton-partig halad, ahol a Zenepavilonnál színpadi bemutatókon, kulturális műsorban megelevenednek a magyar szőlőműveléshez, borkultúrához kapcsolódó népi szokások, dalok és táncok melyekben a nagyérdemű közönség gyönyörködhet.

A színpad melletti téren ízelítőt kapnak az érdeklődők a népi iparművességhez, iparművészethez, hagyományokhoz ide kapcsolódó sok-sok ágából, úgymint:
- kerámiák, agyagtermékek,
- fafaragás,
- szalmafonás,
- tojáskarcolás,
- nemezelés,
- csipkekészítés,
- batikolás,
- rongybabakészítés,
- biotermékek,
- csuhébaba készítés,
- bőrművesség,
- mézes termékek, csodaváró olajak, stb.

A munkák és termékek bemutatkozói között a helyi kézműves szakkörös, illetve a környező települések amatőr és népművész mesterei adnak hiteles képet munkáikról. A népi iparművészeti munkák megtekintése mellett a vásárlási és a helyben fogyasztási lehetőség is biztosított (pl: házi készítésű sütemények, nyújtott rétes és egyéb ínycsiklandó étkek).

A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete által rendezett ünnepségeken már hagyománnyá vált és a jelen rendezvényükön is tovább éltetik azt a vendégváró gesztust, hogy az ünnepség minden aktív résztvevőjét megvendégelik étellel és itallal. Természetesen gondolván a gyermekszereplőkre is, nekik csoki és üdítő dukál.

Teszik ezt mindazért, hogy a barátság tovább éljen és még jobban elmélyüljön, és azért is, hogy a vidékről érkezők vigyék a Balaton Fővárosa, Keszthely város jó hírnevét.

A városi Szüreti Ünnepség fővédnöke Keszthely város polgármestere: Ruzsics Ferenc.

Meghívott díszvendégek:
Dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke

A Balatoni Borbarát Hölgyek kívánnak minden érdeklődőnek élményekben gazdag kikapcsolódást, a felvonulóknak és a szereplőknek pedig vidám hangulatot és sikereket.

2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum