Balaton - Dél címoldal
2012-11-30

Másnap a volán mögött: fújjon szondát, mielőtt autóba ül!

KAPOSVÁR | Egyre gyakrabban önként akarnak szondát fújni az autósok, akik így szeretnének meggyőződni arról, hogy egy buli után volán mögé ülhetnek-e. Somogyban rövidesen három nagyobb méretű berendezést helyeznek üzembe, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság segítéségével jutott a készülékekhez a rendőrség. 

Egy pohár sör vagy bor: már a kisebb mennyiségű alkoholt is rögtön jelzi a szonda. Előreláthatóan a kaposvári-, a fonyódi és a siófoki rendőröknél lesz a műszer és tervek szerint majd a nagyobb tömegrendezvényeken próbálhatják ki a járművezetők. A megyei balesetmegelőzési bizottság csütörtöki tanácskozásán elhangzott: kalibrált, ám nem hitelesített a berendezés. Tehát bírósági eljárás során nem lehet döntő, ám így is megbízható adatokat szolgáltat. 

– Az átmulatott éjszaka után a sofőröknek lehetőségük lesz az önellenőrzésre – jegyezte meg Kovács Sándor Lóránd, a Magyar Autósiskolák Szövetségének etikai bizottságának elnöke. – Sűrűn hallani, hogy a koncertek, bulik után a hazainduló autósok, motorosok bizonytalanok. Nem tudják ugyanis eldönteni, hogy az előző este elfogyasztott alkohol kiürült-e a szervezetükből. Nyugat-Európában korábban elterjedt az önkéntes szondázás, jó ötletnek tartom, hogy Somogyban is lehetőség nyílik erre. Szerintem érdemes lenne minél több kistérségben alkalmazni ezt a módszert, egészen bizonyos, hogy előbb-utóbb csökkenne az ittas vezetők száma. 

A rendezvényen kiemelték: fontos változások zajlottak le a balesetmegelőzési tevékenységben. Somogyban az idén – a múlt év azonos időszakához képest – kilenc százalékkal mérséklődött a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma. Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: 12 százalékos csökkenést mértek a halálos tragédiáknál, ezzel együtt 14 százalékkal kevesebb súlyos baleset történt. Marics Zsolt alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője – az elmúlt időszak eredményeire célozva – aláhúzta: a rendőrség tudatos megelőző tevékenységét számos felmérés és adat alátámasztja. – Somogy útjain az idén – 2008-hoz viszonyítva – 66 százalékkal kevesebb halálos baleset volt – emelte ki. – A korábbi 34 esettel szemben ebben az évben 15 történt. Minden területen a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, új programokat kívánunk indítani, mely reményeink szerint a biztonságot és a közlekedési kultúra erősítését szolgálják.
2024. április 25. Márk
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum