Balaton - Dél címoldal
2012-12-01

Hét kilométernyi rapsicháló a Balatonban

A buzsáki, balatonlelle-irmapusztai, valamint a siófok-töreki tógazdaság sem elegendő a Balatonba telepítendő halmennyiség megtermelésére, ezért a társaság vásárlásra is szorul – hangzott el a zrt. részéről. A tógazdasági haltermelést is erősen sújtotta idén az aszály, csökkent a használható tófelület, emelkedtek a takarmányárak és az év végi lehalászások alkalmával jelentősen nőttek a költségek amiatt is, mert nem szabadott elengedni a tavak vizét, hanem mederről-mederre szivattyúzva kellett gazdálkodni vele. 

Havranek Mihály halőrzési és vagyonvédelmi vezető arról tájékoztatott: sikeresnek bizonyult a nyilvános bejelentő sms-szám és e-mail cím létrehozása, e felületeken a horgászok jelezhetik, ha szabálytalanságot tapasztalnak a vízen. A halőrök nem tétlenkedtek: idén eddig 225 feljelentés történt, ebből 140 esetben született határozat, négymillió forintnyi bírság kiszabásával. Negyvenhat alkalommal sértették meg a horgászok a horgászrendet, a halőrök 6700 méter hálót, négy varsát és 120 pottyantót szedtek fel. 

– Az új horgászrend egyértelműen bevált, a horgászok többsége örömmel elfogadta – állította a fórumon Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. Füstös Gábor vezérigazgató szerint a horgászrend fő feladata a süllő és a nagyponty védelme, a halállomány fenntartása és fejlesztése. A süllő tekintetében máris érezhető a javulás: egyrészt a horgászfogásokban, másrészt a tihanyi limnológiai intézet kutatásai szerint nagyon jó volt az idei süllőszaporulat, ami a március-áprilisi korlátozások hatásának is köszönhető. 

 A 2013-as horgászrendben kisebb változások lesznek, így például november 1-je és március 31-e között vízi járműről (vitorlás, csónak, stb.) csak 04 és 22 óra között lehet horgászni, éjszaka nem. A parti horgászatot e korlátozás nem érinti. A tilalom kezdő dátumát kitolták, de november elsejénél jobban nem volt rá mód a vízirendészet javaslatát is figyelembe véve: a viharjelző szolgálat csak október végéig üzemel, ezt követően a veszélyes helyzetek elkerülése érdekében nem kívánatos, hogy egész éjszakára csónakok maradjanak a vízen. 

– Belenyugodtak, így helyesebb – válaszolta Kontics Ferenc, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke arra a kérdésünkre, hogy valóban „kitörő örömmel” fogadták-e a pecások az új horgászrendet. – Több javaslatunkat is viszontláttuk, így például hogy október közepénél tovább is legyen lehetőség az éjszakai csónakos horgászatra. Nagy ellenkezés valóban nem volt a siófoki fórumon a horgászrenddel kapcsolatosan. Általánosságban elmondható, hogy az adminisztrációt továbbra is sokallják a horgászok, és a haltelepítés terén csak azt hiszik el, amit a saját szemükkel látnak. Ha lett volna lehetőség egy téma alaposabb körüljárására, bizonyosan elmondom, hogy komoly probléma: a keleti-medencében alig volt idén telepítés, holott köztudott, hogy ez a halszegényebb része a Balatonnak. Bizonyított (a haljelölések tapasztalata is ezt mutatja), hogy a nyugati-medencében, Fonyódnál telepített hal Keszthely felé vonul. Többet kellene a keleti-medencébe tenni, aztán hadd vonuljon nyugat felé. 

Kontics Ferenc szerint mindkét fél jónak tartaná az egységes balatoni horgászszövetség létrejöttét, mert a ma a területen jelen lévő négy szervezet nem csak a Balatonra fókuszál és az érdekek nem mindenütt azonosak. Már az is eredmény volna – tette hozzá az elnök –, ha nem egy, hanem két balatoni szövetség alakulna.
2024. április 25. Márk
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum