Balaton - Dél címoldal
2012-12-03

Siófok vonzó: nő a lakossága, miközben az országé fogy

Előtte elismeréseket adtak át a Kálmán Imre Kulturális Központban, ahol Balázs Árpád siófoki polgármester azt hangsúlyozta: 1990-ben 22 ezren lakták a várost, ma viszont már csak százzal marad el a lakosságszám a 25 ezertől. – Ez a több, mint tíz százalékos népesség-gyarapodás figyelemre méltó egy csökkenő népességű országban – így Balázs Árpád. – Persze, Siófokon se a születésszám növekedése az oka ennek, hanem a népességvándorlás. 

Munkahelyeket tudtunk teremteni és olyan életkörülményeket biztosítani, ami miatt egyre többen választják otthonuknak Siófokot. Komoly veszteségek értek bennünket is 1990 után („eltűnt” például a kőolajszállítás központja, a Siotour, a Pannónia), de nem a múltunkat sirattuk, hanem a jövő felé fordultunk. Közösség kellett ehhez, belső erővel, lelkülettel. Így aztán ma van mire büszkének lennünk. Siófok hatvankét éve része Somogynak – emlékeztetett Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke. – Nagyok a különbségek a megyében, messze jobb a helyzet itt, mint akár Belső-Somogyban, vagy a Dráva mentén – tette hozzá. – De fontos is, hogy Siófok tovább „dübörögjön”. Az Európai Unió is rájött már, hogy a gazdaság motorjai a városok, melyek a környezetüket is felemelik. 

Ketten kaptak idén Siófokért érdemérmet: Biró József kikötőépítő mérnök, valamint Ripszám János építész. Az ünnepséget követő fogadáson köszöntöttek két idén nyolcvan esztendős díszpolgárt, Csiszár Elek festőművészt, valamint Holl Ferencet, az 1956-os vitézi lovagrend főkapitányát. Utóbbi a lovagrend ezüst csillagrendjével tüntette ki Balázs Árpád siófoki polgármestert. 

 Bibliai jelenetek a balatoni tájban: elhozta a világ világosságát

Bibliai jelenetek, de mintha a színek, a felhők, a hegyek a balatoni tájat idéznék – így jellemezte Muzsinszki Nagy Endre festményeit Balázs Árpád siófoki polgármester a városnap apropóján nyitott kiállításon. Siófok posztumusz díszpolgára 243 képen örökítette meg Jézus életét az angyali üdvözlettől a megdicsőülésig. – A Balatonra emlékeztető táj tudatos választás – hangsúlyozta a polgármester a tárlatnyitón, a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján. – Üzenetértéke van: a világ világosságát, a hit igazságát hozta el a képekkel a Balatonhoz. 

 Balatoni tájképek festésével szerzett szerény jövedelmet magának, abból tengette életét; feleségével a világ elől elhúzódva éltek, néha lehetett csak látni őket a városban séta közben – emlékezett Balázs Árpád. – A hithez fordult, abban hitt. Jézus minden képén sugároz, világít. Amellett, hogy Muzsinszki Nagy Endre festményei a siófoki és a kiliti templomban, valamint a széplaki kápolnában is ott vannak, a Sion-hegyi Szűz Mária Bazilika altemplomának oltárát a magyarok nagyasszonyát, valamint az Árpádházi szenteket ábrázoló mozaikképe díszíti, minthogy sokáig élt a Szentföldön – erre már Gárdonyi Máté siófok-kiliti plébános emlékeztetett. – Betegágyán tett fogadalmat a Jézus életét bemutató sorozat elkészítésére – tette hozzá a plébános. – Én vagyok a világ világossága, e mottót Szent János evangéliumából választotta: „Aki engem követ, nem jár sötétségben”. Lámpás a földi élet útján botorkáló számára: aki Jézust követi, eljut az örök világosságba. Muzsinszki krisztusi szegénységben töltötte utolsó éveit, a nagyberényi plébánián hunyt el
2024. április 25. Márk
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum