Balaton - Dél címoldal
2012-12-04

Hanyatlik a gazdaság: 2013-ban sem lesz fellendülés

– Ha az építőipari termelés végre beindul, akkor itt a Kánaán – hangoztatta Daxner Gábor, a VOSZ somogyi elnöke hétfőn a gazdasági fórumsorozat kaposvári állomásán. – Amíg ez nem következik be, addig hiába a vágy, nincs remény a változásra. 

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György gazdasági miniszternek már többször tolmácsolták a vállalkozások elvárásait, s bár a VOSZ és a kormány seregnyi pontban egyetért, a cégeket fojtogató kínok korántsem szűntek meg. Daxner Gábor rámutatott: a kabinet hagyja csak szépen feltőkésíteni a magyar kis- és középvállalkozói szektort. Ez 2013-ban a legnagyobb kihívás. Azaz adók, elvonások, kiigazítások helyett maradjon annyi pénz náluk, mellyel pillanatnyilag a túlélést, néhány év múlva a reménybeli fejlődést megalapozhatják. Nem sikerült érdemi változást elérni a 400-500 milliárd forintra becsült lánc- és körbetartozásoknál, s a kifizetések elhúzódása is tragikus eredményeket okoz. A VOSZ megyei elnökének javaslata: a 60, 90 vagy 120 napos utalgatások gyakorlatával szemben 15, de legkésőbb 30 napon belül kapják meg jogos jussukat a vállalkozók, s az is lényeges, hogy vitás helyzetben kiszámítható és főként gyors jogi eljárásban legyen részük. 

– Nehéz helyzetet örökölt a gazdasági kormányzás, pendítette meg Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója. Sorra vette a főbb intézkedéseket, a negatív következmények között említette: a vállalkozói körben csak szerény mértékben nőtt a foglalkoztatás. Emelkedett az áfa, a jövedéki adó, mely a költségeket növeli, a versenyképességet csökkenti. Stagnálás közeli állapotot vár 2013-tól a gazdasági szakember. Utána talán elmozdulás lesz, ám a távolabbi jövőt illetően nem kívánt részletes jóslásokba bocsátkozni. Azt viszont egyértelműsítette: a jövő decemberig tartó európai uniós ciklus végéig a még megszerezhető három-négyezermilliárd forintnyi fejlesztési pénzből a lehető legnagyobb összeghez hozzá kell jutnunk, a kabinetnek ebből elsősorban a hazai kkv-ágazatot kellene megerősítenie. Az ipari termelés, az új értéket előállító ágazatok hathatós támogatása alapvető érdek, a továbbélés szempontjából fontosnak tartotta, hogy a kisvállalkozók a jelenleginél lényegesen szélesebb körben részesei lehessenek a beszállítói programoknak.

Vállalkozóbarát hitelezési gyakorlatot várnak el a somogyi mikro- és kkv-szektor szereplői is. A tíz éve indított Széchenyi kártya program kapcsán jelezték: országosan eddig 1100 milliárd forintot helyeztek ki. Kétszázharmincezer igénylést tartottak számon, s több mint 170 ezer hitelügylet történt. 

 Ide nekünk a BMW-t!

 Csupán három kéz emelkedett a magasba, amikor Kozák Ákos, a GfK piackutató intézetének igazgatója a hallgatóságtól azt kérdezte: 2013. vajon jobb lesz, mint az előző? A kiskereskedelmi trendek kapcsán elhangzott: a visszaesés 2007 óta tart. Az idén augusztusban – a múlt év azonos időszakához képest – 1,5 százalékkal csökkent az élelmiszer-kereskedelem volumene, az üzemanyag-forgalmazásnál 3,3 százalékos mínuszt jegyeztek fel, majdnem tíz százalékos visszaesés mérhető a bútor, műszaki-cikk ágazatban. Ezzel szemben a csomagküldő és internetes üzletág forgalma több mint 40 százalékkal nőtt. Szemléletes képet mutatnak, hogy a főbb gazdasági mutatók 2014-es volumene melyik korábbi évek szintjére esik vissza. A GDP 2006-os adatot mutathatja majd, a fogyasztás 2003-as szinten lehet, a beruházásoké pedig a 2000-et idézhetik. 

Elemzők visszafogott lakossági költekezést jósolnak, a foglalkoztatás bővülése középtávon is lassú lesz. Somogy leszakadt az országos mezőnytől: a vásárlóerő index 84,8 százalék, miközben ez Baranyában több mint 92, Tolnában pedig meghaladja a 94-et. A kistérségek között is erőteljes különbségeket lehet kimutatni. A dél-dunántúli régiót tekintve megyénkben csökkent a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi üzletek és gyógyszertárak száma: 2000-ben 7156 rögzített a statisztika, 2011-ben csupán 5002 volt. 

Mi ránthatná ki Somogy gazdaságát? – vetették fel többen is a kérdést. Csattanós válasz: a BMW. Ha később mégis hazánkra esne a választás, s csoda folytán megyénk szerephez juthatna a beruházásban, akár néhány éven belül megközelíthetnénk az országos vásárlói-index mutatót...
2024. április 25. Márk
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum