Balaton - Dél címoldal
2012-12-19

Hiába az agrárbéke, a gazdák „jobb időkre” várnak

– Az agrárcégek ma „lebegtetett” állapotban vannak – világítja meg a helyzetet Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Kiszámíthatatlan, bizonytalan a jövő, ki mer ilyenkor fejlesztésbe, beruházásba vágni? Nem tudjuk, mi a szándék az agrártársaságokkal. Amíg nem látjuk az „alagút végét”, mi legalábbis a magunk részéről felfüggesztjük a tervezett fejlesztések folytatását, s tartalékot képzünk.

Tavaszi szerint a világháború előtt is voltak nagy- és kisbirtokok is, ma sem szabadna a kettőt szembeállítani egymással. Az agrártechnika se fejlődhetett volna másként, gőzgépet se kisvállalkozó vásárolt először. Ma pedig az agrárcégek minden ellenkező híreszteléssel szemben a legtöbb dolgozót foglalkoztatják és a legtöbb adót fizetik a hazai mezőgazdaságban. Repterek, síklubok és ingatlanfejlesztők is kaptak az EU agráriumnak szánt területalapú támogatásából – olvashattuk nemrég egy felmérés eredményét. S miközben a parlament éppen e héten tárgyal az új földtörvényről, hallatta hangját Torgyán József is. Szerinte a kormány most veszi elő azokat a gondolatokat, melyeket 22 évvel ezelőtt kisgazda politikusként már meghirdetett. A magyar mezőgazdaságot a családi gazdaságokra kell építeni – hangsúlyozta. 

Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök szerint pedig 22 éve nem volt olyan agrárbéke, mint most. Azt mondta az elnök a siófoki városnapon: – Ez az új kormányzás egyik legsikeresebb terepe. A turizmuson kívül Somogy az agráriumból boldogulhatna leginkább.

forrás: (Népszabadság)


2024. május 26. Evelin, Fülöp
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Webdesign
ÁSZF | Impresszum