Balaton - Dél címoldal
2012-12-21

A tavalyi fenyőfaárakból is alkudunk az idén

– Egy ötszázast engedek, ha egyedül áthúzza! – zárja le az alkudozást a fenyőkötöző tölcsér felé mutatva a gyékényesi őstermelő, Kovács József a vevőjelölttel. A fehér mackó fölsős fiatalember állította, akár fél kézzel is keresztülcibálja a vagy két és félméteres nordmann fenyőt a résen, ám csak ingyen fáért lett volna hajlandó nekiveselkedni, így elmaradt az attrakció, mely felpezsdítette volna a kaposvári piac fenyőárusait. Akik egyelőre ráérnek tréfálkozni, a vásárlók többsége csak választékot és árakat felmérni nézett ki az őstermelői sorra, hogy vélhetően szombaton újra próbálkozzon, s a fa csonkja mellett az árból is faraghasson valamicskét. – Ennél olcsóbb biztosan nem lesz – jelenti ki Kiss Szilvia. A zákányi árus szerint mindenki tavalyi árakkal dolgozik. 

Kaposváron egy a fővárosban tízezret kóstáló szűk kétméteres nordmann fenyő nem megy el ötezernél többért, noha minimum nyolcezret ér, egy ugyanekkora luc éppen feleennyibe kerül. A jórészt dél-somogyi őstermelők bólogatnak, s hozzáteszik: a megyében kínált fák sokkal frissebbek, mint amelyeket Pestre szállítottak vidékükről a nagybani piacra, hiszen azokat már Katalin-nap környékén, november utolsó hetében kivágják, míg az itteni felhozatal egy hete esett áldozatul a fűrészeknek. – Egyelőre a nordmannt keresik a legtöbben – folytatja Kiss Szilvia. – Igaz, nincs olyan illata, mint a lucnak, viszont kevésbé szúr, s nem hullik egy hónap múlva sem. 

– Persze a luc is elmegy majd – veszi át a szót Kovács József –, az átlagember ugyanis 2–4 ezer forintot szán a karácsonyfájára, amiből ezüstfenyőt vagy nordmannt nehéz venni. A tehetősebbeket pedig nem érdekli az ár, csak a fa mérete és formája, akár 13–15 ezer forintot is kifizetnek, ha egy szép és dúsat látnak. Az ilyen vevők nem is maguk faragják be a talpba a karácsonyfát, sokszor házhoz is szállíttatják. Előtte a nem tetsző ágakat is lemetszetik, felnyíratják a fa alját. – Már tavaly is sokan kérték, faragjuk be a fát helyben – magyarázza a gyékényesi őstermelő, aki a helyi szőlőhegyen termeszti a fenyőit. – Mivel túl sok idő ment el rá itt a piacon, sok fát otthon talpba faragtunk, így már csak igazítani kell rajtuk. 

Akadnak, akik az utolsó pillanatban szeretnék kivágatni a fájukat, hogy csak frisset díszíthessenek. Kaposváron a Pázmány utcában az őstermelők évtizedek óta engedik, hogy a vevők akár hetekkel, hónapokkal az ünnep előtt kiválasszák fájukat, s csak Szentesete délelőttjén vágassák ki. – Régebben valamivel drágábban adtuk a fát, mint a piacon vagy a város más pontjain árusítók – jegyezte meg Kapitány Aranka –, ám ma már olyan sok helyen lehet kapni, hogy ha drágábbak lennénk, nem ide jönnének az emberek. Így, hogy látják, nálunk tényleg a legfrissebb vágás kerül a kocsijukba, visszajárnak évek óta. Egyre többen akadnak, akik földlabdával kérik, hogy tavasszal kiültethessék a kertjükbe. Ilyenkor nagy gyökérrel vesszük ki a fát, különben elszárad. Kiültetni sem szabad korán, a mínuszokban nem ered meg újra, tavaszig mindenképpen helyet kell találni a fának. 

Huszonötezer hívatlan karácsonyi vendég 

A karácsony nemcsak a feldíszített fa körül ünneplő családnak öröm – állapították meg norvég tudósok –, hanem annak az ezernyi rovarnak is, amelyek a fenyőfával a szobába kerülnek. Ezek a fán töltik téli pihenőjüket, kiürítik a testükben lévő nedvességet és teljesen inaktívakká válnak. A meleg szobában kelnek újra életre: az atkák, bogarak, pókok, lepkék és más rovarok azt hiszik, elkezdődött a tavasz, ezért felélednek. Tanulmányok szerint akár 25 ezer rovar is élhet egyetlen fán.
2024. május 26. Evelin, Fülöp
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Webdesign
ÁSZF | Impresszum