Balaton - Dél címoldal
2012-12-22

Mennyit ér majd a nyugdíj? Vitatják Orbán ígéretét a civilek

– A nyugdíjak aligha őrzik meg jövőre a reálértéküket – reagált megkeresésünkre Stikel János, a nyugdíjas szervezetek megyei szövetségének elnöke. Kifejtette: hiába jelentették be a januári 5,2 százalékos emelést, ha már most jóval nehezebben élnek az idősek, mint korábban. Somogyban nagyjából 80 ezer nyugdíjas élhet, az átlagnyugdíj közel 70-75 ezer forint. Stikel szerint a napokban két sokatmondó adat látott napvilágot: egy év alatt az alapvető élelmiszerek ára 37 százalékkal emelkedett, ugyanakkor novemberben az általános infláció 5,7 százalék volt, míg a nyugdíjas fogyasztói kosárra számítva ez a mutató 5,8 százalék. Stikel rámutatott: jövőre lehet, hogy csökkennek az energiaárak, ám ez aligha módosítja a végkicsengést, azaz érdemben nem változik a nyugdíjasok helyzete.

– A szövetség és a nyugdíjasok zöme tudja, hogy milyen nehéz gazdasági állapotban van az ország – emelte ki. – Nem állunk elő irreális követelésekkel, viszont mindannyian emlékszünk a korábbi választási ígéretre, melyben a miniszterelnök nyomatékosan hangsúlyozta: megőrzik a nyugdíjak reálértékét. Azt szeretnénk, ha ezt tényleg betartanák. Mi abban látjuk a garanciát, ha a nyugdíjas fogyasztói kosárról törvényt alkotna az Országgyűlés, s ez alapján hajtanák végre időről időre a nyugdíj-emelést. Sajnos, kosarat kapott a fogyasztói kosárról kapcsolatos elképzelésünk. A parlamenti kétharmad vélhetően hosszú időre lezárta ennek a törvénybe foglalását. 

Balogh István, a Kaposvári Pszoriázis Klub elnöke úgy látja: minimum nyolc százalékos növelés lenne indokolt. Az idős, évtizedeken át becsülettel dolgozó emberek csak így lennének képesek előteremteni a napi megélhetéshez szükséges forrást. Tömegeknek ugyanis már nem csak az átlagos méretű lakás fenntartása jelent súlyos megterhelést, hanem a napi bevásárlás is. 

– Vajon milyen adatokra alapozza véleményét a kormányfő? – jelezte Somogyi László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének somogyi-zalai titkára. Nem kívánt se jóslásba, se számháborúba bocsátkozni, miszerint jövőre valóban jól járnak-e jövőre a szépkorúak. Abból mindenesetre sok mindenre lehet következtetni, hogy manapság hiába dönt a politika egy-egy fontos kérdésben, ha pillanatok alatt megváltozik a helyzet. Somogyi László attól tart: a nyugdíjaknál se lesz meghatározó elmozdulás, s jelek szerint a gazdaság se indul be.

forrás : (SONLINE)
2024. május 26. Evelin, Fülöp
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Webdesign
ÁSZF | Impresszum