Balaton - Dél címoldal
2013-02-07

Egyetemi osztok-szorzok: a lét a tét, a válaszok hiányoznak

Mint ahogyan országosan is nehéz átlátni, mire számíthatnak a felsőoktatási intézmények, úgy egyelőre hiányoznak a legfontosabb válaszok a Kaposvári Egyetem életében.

A Magyar Rektori Konferencia hétfői összegzése szerint jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az elmúlt öt évben. Az MTI által nyilvánosságra hozott adatok szerint a Kaposvári Egyetem például 2,18 milliárddal kevesebb forrásból gazdálkodhat, mint 2008 végén. A konferencia összegzése szerint a legnagyobb forráselvonással a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az ELTE kényszerül szembenézni, a vizsgált 27 intézmény összes támogatáscsökkenése ugyanakkor közel 84 milliárd forint. 

Az oktatási államtitkárság ugyancsak hétfői közlése szerint viszont nőnek a felsőoktatás rendelkezésére álló források: 2013-ban 47 milliárd forintos plusztámogatást jelent a PPP-beruházások kiváltására, az EU-s pályázatok önrészének teljesítésére és a szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló állami kötelezettségvállalás – közölte az államtitkárság az MTI-vel. – A keretszámok eltörlésével pedig a magasabb állami ösztöndíjas hallgatói létszámhoz is hozzárendeli a kormány a forrásokat. Az egyetemek, főiskolák finanszírozásának csak egy részét képezi az állami támogatás, ezen felül saját bevételekkel is számolhatnak. Idén ráadásul több hallgatót vehetnek majd fel, amiért többlettámogatásra lesznek jogosultak. 

Mindezen nyilatkozatokat megelőzően pedig a HVG.hu arról számolt be, hogy a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárainak jelentős részétől kénytelen megválni a Kaposvári Egyetem. A főként a művészeti és a pedagógiai kar külsős óraadóit érintő intézkedéssel mintegy 200 millió forintot takarít meg az intézmény. A közlés szerint a kaposvári rektor az év elején adott utasítást a művészet kar dékánjának arra, hogy a közalkalmazottak óraszámát emelje a lehetséges maximumra, így csökkentve a lehető legkevesebbre az óraadók számát. 

E friss információk birtokában persze számos kérdés merül föl a Kaposvári Egyetem jövőjét illetően, így például, hogy hány megbízási szerződéssel alkalmazott oktatójától kénytelen megválni az egyetem, s mikortól? Ezen oktatók által ellátott feladatot kik látják el a jövőben? Nem jelenti-e ez az oktatás színvonalának egyértelmű csökkenését? Mennyi most a lejárt adósságállománya az egyetemnek, mekkora az intézmény költségvetése? 

E kérdések megválaszolásához az egyetem vezetése türelmet kért, mint közölték: tekintettel arra, hogy a kapcsolódó intézményi felmérésék még folyamatban vannak, továbbá még folynak a Felsőoktatási Kerekasztal egyeztetései, melynek eredménye befolyásolhatja a kérdéseiben érintett területek alakulását, így a feltett kérdésekre az egyetem vezetése jelenleg egzakt választ nem tud adni.

forrás : ( SONLINE )
2022. május 23. Dezsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum