Balaton - Dél címoldal
2013-02-11

Sztárkolbászból újulhat meg a fonyódi mentőállomás

FONYÓD | A fonyódi sportcsarnokan rendezték a Balaton egyik legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét, a Fonyódi Kolbászfesztivált.

Hidvégi József fonyódi polgármestertől megtudtuk: a megnyitón szolidaritásból kitűzték a székely zászlót is, miután korábban a romániai Hargita és Kovászna megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló használatát. Fonyódnak például testvértelepülése a Hargita megyei Borszék. A fesztivál első napján jótékonysági kolbásztöltés is volt. Ismert közéleti személyiségek, sportolók, zenészek, színészek vállalkoztak a szervezők által biztosított húsból a „Sztárkolbász” elkészítésére. Tanárok és diákok is versenyre keltek kolbásztöltésben. A remekműveket, valamint felajánlásokat, például kolbásztálakat is licitre vitték: a befolyt összeget a fonyódi mentőállomás alapítványa kapja. – A licitet másnap is folytattuk, várhatóan, úgy háromszázezer forint jön össze – folytatta Hidvégi József, aki azt is elmondta: az idén huszonhét csapat indult a kolbásztöltőversenyen. Köztük egy siket csapat is: huszonnyolcan vonatoztak le Budapestről a kolbásztöltésre. 

– Kóstolni csak szúrópróbaszerűen lehet, hiszen több mázsa húst dolgoztak fel a versenyzők – ezt már Móring József Attila, országgyűlési képviselő, Somogyvár polgármestere tette hozzá, a látványos díszítésű kolbászházakat és udvarok sorát elnézve. – Az oldott hangulat is azt bizonyítja, hogy bár számos versenyszám van, a legkevésbé szól a megmérettetésről a fesztivál, inkább a szokások, hagyományok felvonultatásáról – összegezte a kereszténydemokrata politikus.

A versenyeken és a kolbászkerítésen túl koncertek, népzenei-, néptánc előadások és utcabál hozta hangulatba a kolbászok és pálinkák szerelmeseit. A rendezvény idejére kialakított termelői piacon a magyar termékek remekeit is meg lehetett kóstolni: kecskesajt, és szürke marha, mangalica füstölt különlegességek, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, baranyai sváb különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák csábították az érkezőket. A gasztronómiai finomságok mellett a vendégeket az új Várhegyi kilátó és a Kripta-villa is fogadta, és az érdeklődők helytörténeti előadással egybekötött sétán is részt vehettek az Örökségünk Somogyország Kincse díjas villasoron keresztül egészen a kettős keresztig élvezhették a Balaton legszebb panorámáját.
2020. május 26. Evelin, Fülöp
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum