Balaton - Dél címoldal
2013-06-19

Félretennének, de miből? Takarékon tartalékol a fiatalság

A harminc év alatti korosztály mindössze harmadának van valamiféle megtakarítása egy friss felmérés szerint. Nem csoda hát, ha a K&H pályakezdők jóléti indexének kutatásából az is kiderül, hogy ez a korosztály a pénzügyeivel a legelégedetlenebb.

A kutatás eredményeit támasztja alá a 24 éves, Somogyból a fővárosba került Anna élete is, aki bár Budapesten a vidéki átlagbérnél jóval többet keres pályakezdőként, mégis azt mondja: családalapítás egyelőre szóba se jöhet. – A párommal együtt olyan 270 ezer forintot viszünk haza havonta – mondta Anna. – Ebből százezret kifizetünk albérletre, rezsire, a többiből élünk, bérletet veszünk, havonta egyszer-kétszer hazautazunk, s valamennyit tudunk félre is rakni. Így időnként megengedhetünk magunknak kisebb dolgokat, egy kicsit utazunk is, de gyerekre, saját otthonra egyelőre gondolni sem merünk. Szóval élünk, s megpróbáljuk jól érezni magunkat. Bízunk a szebb jövőben. 

Mintha csak Anna is azok közt a 19-29 éves fiatalok közt lett volna, akiket a bank megkeresett. A megkérdezettek többségét ugyanis bizakodás jellemzi, illetve alkalomszerű megtakarítások. 

A családi viszonyok után az anyagi háttér határozza meg legjelentősebben a fiatalok elégedettségét – derül ki a K&H pályakezdők jóléti indexének 2013. első negyedévi kutatásából. Ugyanakkor a megkérdezett fiatalok elégedettségét olyan tényezők határozzák meg, mint a család, a munka, az egészség vagy a baráti kapcsolatok. Ezen területek között viszont a fiatalok a pénzügyeikkel voltak a legkevésbé elégedettek. Megtakarítása a fiatalok 33 százalékának van, ezen belül a dolgozó fiatalok 43, a diákok 40 százaléka, a munkanélküli fiataloknak viszont mindössze 14 százaléka rendelkezik tartalékkal. A félretett pénz azonban jelentős anyagi biztonságot nem jelent a fiatalok többségének, hiszen a megtakarítással rendelkezők 70 százaléka csak legfeljebb 3 hónapig tudna megélni belőle. Egymillió forint feletti megtakarítása mindössze a megtakarítók 12 százalékának van, százezer forint alatti összeggel 42 százalékuk rendelkezik. Még a 26-29 évesek körében sem növekszik a megtakarítók aránya, bár ebben a korosztályban a megtakarítás átlagos összege jelentősen megnő – egymillió forint feletti érték, szemben a 19-25 évesek átlagos háromszázezer forintjával.

– Ha a megtakarítások jellegzetességeit vizsgáljuk – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese –, azokat tekinthetjük tudatosabb megtakarítóknak, akik a hónap elején egy bizonyos összeget félretesznek. Az ő arányuk a teljes vizsgált korosztályban csak 17 százalék. Náluk a megtakarítások említése is magasabb: 43 százalékban számolnak be megtakarításról, szemben a teljes vizsgált korosztály 33 százalékával. A megtakarítási célok között a lakásvásárlás és a tartalékképzés vezet 39-39 százalékkal, ezt követően utazásra és az oktatás költségeire tesznek félre legtöbben. A lakásra gyűjtés 26 év felett válik hangsúlyosabbá, a 26-29 éves megtakarítók 55 százaléka tesz félre erre a célra. Nem meglepő adat, hogy a férfiak közül több mint kétszer annyian gyűjtenek autóra, mint a nők. A nyugdíjra viszont még kevesen gondolnak ebben a korban, 26 és 29 évesek között is csak 10 százalék takarít meg a nyugdíjas évekre.

Átlagosan 71 ezret keresnek - a szerző kommentárja 

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett fiatalok személyes nettó jövedelme átlagosan 71(!) ezer forint volt. A 26 év alattiak 59(!) ezer forintos keresete jelentősen megnő, és 96 ezer forintra ugrik a 26-29 éves korosztályban. A központi régió 78 ezres és a nyugati országrész 87 ezres keresetéhez képest keleten csak 54 ezer forint a fiatalok nettó jövedelme. Az csak egy dolog, hogy megnézném azt a fiatalt, aki ebből a pénzből megél, s még félre is rak. Azt pedig megértem, ha a rutinos, negyvenes, ötvenes korosztály átlagkeresete mondjuk, bruttó kétszázezer forint körül van, akkor lenne csak valamilyen feszültség, ha a fiatalok az előbbieknél jobban keresnének. Ám erről ugyan nem szólt a felmérés, de mára alighanem az idősebb korosztálynak sincs a fiatalokénál több megtakarítása. Sőt! DE! Az ismerős fiatal, magyar, értelmiségi párt ugyan nem kérdezték meg e felmérésben, mégis vállalják: biztonságérzetük okán megtanulták elviselni szinte állandósult honvágyukat Németországban. Mert nem csak a többszörös fizetés tartja őket ott, ahogy mondják. Sokkal inkább a kiszámíthatóság. S hogy elégedett, életvidám emberek veszik őket körül. Sajnos innen 800 kilométerre, a határon túl...


forrás : ( Sonline )

2022. május 23. Dezsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum