Balaton - Dél címoldal
2013-10-22

Közszolgák lyukas cipőben - mégis félnek szólni, demonstrálni

Jobban teljesít az ország, de a közalkalmazottak béremelésére nincs egy vasa sem – ezzel a véleménnyel egészítette ki a Millenárison tartott kormányzati karrierexpó üzenetét a közalkalmazotti szakszervezet hétvégi demonstrációja. Legalábbis így fordította le az üzenetet kérdésünkre a villámcsődület somogyi zászlaját tartó Utasi Tamás Somogy-tolnai régiós titkár. A ReGeneráció elnevezésű immár hagyományos karrierexpó a hazai és az európai közszolgálat kiterjedt szakmai lehetőségeivel vonzotta a fiatalokat, és nem is eredménytelenül.

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) nem a kormány ellen szervezett flashmobot, hangsúlyozta Utasi Tamás, hanem a leendő közszolgákért. A pályára készülő fiataloknak szerinte tudniuk kell azt is, hogy az ágazatban több mint hat éve befagyasztották a béreket, és a bértáblának lassan a teljes egészét lefedi a minimálbér. Ezért a 38 ezer 650 forintos köztisztviselői illetményalap húsz százalékos emelését követelték. 

– Hatvanan voltunk, Somogyot egyedül képviseltem – mondta Utasi Tamás. – De aligha ennyien vannak csak, akik lyukas cipőben járnak dolgozni. Az emberek egyre inkább elszegényednek a közszolgálatban is. De szólni, demonstrálni nem mernek, mert ha megteszik, másnak talán már nincs is munkájuk. 

A Somogy-tolnai titkár emlékeztetett: nem ezt ígérte a kormány három évvel ezelőtt. Az MKKSZ nem a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelése ellen emel szót, mert annak örül, de elégtelennek tartja azt. A karrierexpóra időzített gyorsreagálású akciót a decemberben egyesülni készülő három szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is támogatta.

A 4. expón Navracsics Tibor igyekezett vonzóvá tenni a közszolgálatot. „Nemcsak könyökvédős, szürke arcú, aktáktól poros emberek dolgoznak” az ágazatban, mondta a miniszter, akinek a tárcájánál a kormánytisztviselők kétharmada 35 évesnél fiatalabb, legalább egy nyugati nyelvet „munkaszinten” beszél, mondta közigazgatási tárca vezetője.


forrás : ( Sonbline )

2022. május 23. Dezsõ
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Webdesign
ÁSZF | Impresszum