Balaton - Dél címoldal
2014-02-12

Lógósok padba kényszerítve: a család bánja az iskolakerülést

Ugyan az országos átlagnál kisebb mértékben csökkent Kaposváron az igazolatlan hiányzások száma, amióta a családi pótlék folyósítását iskolalátogatáshoz kötötte a kormány, a szakma szerint mégis jelentős visszatartó erő a jogszabályi változás.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára nemrégiben úgy nyilatkozott egy sajtótájékoztatón, fontos és jó eredményeket hozó kormányzati döntés volt a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése 2010-ben. Szerinte ugyanis az eltelt években jelentősen – a legutóbbi három tanévben 22, 15, illetve 30 százalékkal – csökkent országos átlagban az igazolatlan hiányzások száma az oktatási intézményekben. 

Mint ismert, az első évben felfüggesztették az 50 órától igazolatlanul többet hiányzó gyermekek utáni családi pótlék kifizetését, de természetben megkapták a juttatást az érintett családok. A második évben a 16. életévüket betöltöttek esetében teljesen megszüntették a pótlékot, ha 50 órától nagyobb volt a hiányzás. A harmadik évtől kezdődően pedig már életévtől függetlenül minden gyermekre vonatkozik az előírás. 

A Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatalának tájékoztatása szerint a 10 órás hiányzásokkal kapcsolatos jelzések a 2012-es évhez képest 2013-ban 11 százalékkal csökkentek. Míg az 50 órás, és azt meghaladó hiányzásokkal kapcsolatos jelzések – és ennek okán a szüneteltetés kezdeményezése – 10 százalékkal csökkent Kaposváron. – A tapasztalatok szerint visszatartó erő az a jogszabályi változás, miszerint az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének jogintézménye már megszűnt – közölte a hivatal –, hiányzás esetén azonnali szüneteltetést rendelnek el. 

Tehát a korábbi jogszabály szerint a hiányzások okán a támogatást visszatartották, majd a pénzt utólag egy összegben folyósították a családnak. Esetleg havonta természetbeni formában – eseti gondnok útján – fizették ki. Most viszont a szüneteltetés jogerős elrendelésétől számítva minimum három hónapra nem jár iskoláztatási támogatás, s az utólag sem fizethető ki. – 2013. január 1. és 2013. december 31. között a vonatkozó törvény alapján 550 feljelentés érkezett a hivatalhoz – közölték érdeklődésünkre –, ebből a kaposvári lakhelyű tanulók aránya hozzávetőleg 66 százalék volt. 2014. január 1. óta 43 feljelentés érkezett, ennek fele kaposvári tanulókra vonatkozik. 

Közmunka hamis igazolásért 

Száz óra közmunkára ítélték azt a 18 éves fiút, aki egy internetről letöltött, nőgyógyász által készített „igazolást” adott osztályfőnökének – írta meg a Blikk. Az egyik kiskunfélegyházi középiskola 11. évfolyamos diákja tavaly ősszel két hetet lógott, s hogy ne kapjon több tucat igazolatlan órát, az internetről töltött le egy orvosi igazolást, az üres rubrikákba pedig saját adatait írta be. A Blikk szerint nem vette észre, hogy az iraton egy nőgyógyász körbélyegzője szerepel, így az osztályfőnöke azonnal észrevette a csalást. Az ügyből botrány lett: a diáknak január végén kellett számot adni tettéről a bíróságon, közokirat-hamisítás miatt száz óra közmunkára ítélték. 


forrás : (Cikkünket teljes terjedelemben a Somogyi Hírlap szerdai (2014.02.12.) lapszámában olvashatja. )
2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum