Balaton - Dél címoldal
2014-02-24

Löszfalomlás: zárva marad a 7-es főút Fonyódnál

A geológus szakértő szerint a csapadék hatására fellazult talaj miatt továbbra is fennáll a veszélye, hogy akár több száz köbméternyi föld jusson ki a 7-es főútra a fonyódi löszfalról, ezért az érintett útszakaszt továbbra is zárva tartják, az arra közlekedőket mellékutakra terelik.

Horváth Jenő, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról is tájékoztatta az MTI-t: akkor indulhat újra a közlekedés, amikor egy szakértői csapat úgy látja, hogy már kellően stabilizálódott a löszfal. Egy éven belül harmadszor zárták le a 7-es főutat – emlékeztetett Hidvégi József fonyódi polgármester. A mostani partfalomlás egy helyen veszélyeztet egy épületet. A végleges megoldás a városvezető szerint minimum egymilliárd forintba kerülne.

– Ha adódik is pályázati lehetőség, ekkora összeg önerejének előteremtését sem tudja vállalni az önkormányzat, már csak azért sem, mert állami, kisebb hányadában pedig egyházi területről van szó – tette hozzá a polgármester. A sokéves problémára eddig csak átmeneti intézkedések történtek, de a fatámfalépítés és a megcsúszott, megdőlt fák kivágása csak ideiglenes megoldásnak bizonyult. A tavalyi omláskor a közelben haladó vonatok sebességét is korlátozni kellett, mert akkor a megdőlt fák a vezetékeket is veszélyeztettek; erre most nincs szükség – tudta meg az MTI Horváth Jenőtől

Hidvégi József polgármester arról is beszélt: a megoldás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Sefag Zrt. feladata. Az önkormányzat folyamatosan egyeztet az illetékes hatóságokkal, és szinte minden hónapban ír egy levelet a belügyminiszternek, állami segítséget kérve. Felmerült már az is, hogy egyszerűbb annak a pár ingatlannak a kisajátítása, amelyek a partfal oldalában épültek, mint hogy a megvédésükért támfalat építsenek. Hidvégi úgy véli, egyidejűleg lenne szükség az egész szakaszon egy komolyabb támfal megépítésére, az elöregedett növényzet cseréjére és a partfal feletti részen a vízelvezetés kiépítésére.


forrás : ( Sonline )

2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum