Balaton - Dél címoldal
2014-04-22

Nyitva a Balaton - járnak a hajók, nincs jegyáremelés

Az idén a Szigliget nyitotta a balatoni hajózási szezont, immár a százhatvankilencediket. A Siófokról induló hajót Balatonfüreden fogadták nagyszombat délelőttjén, ahol fölsorakoztak a hajósok, majd Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. elnöke arról beszélt: nem emelték a jegyárakat a tavalyihoz képest.

Ahogy az ilyenkor szokás, jó szezonra számítanak, a tavalyi forgalmuk egyébként nagyjából a 2012-essel volt azonos. A forgalomnövelés érdekében vezették be például a családi jegyet, amivel két felnőtt és két gyermek hajózhat kedvezményesen. Ennek jegyében újítottak föl több hajót is, így a Szent Miklósra 15 millió forintot költöttek, az 1891-ben épült Helkára negyvenmilliót; a motor- és kormánycsere lehetővé teszi, hogy a hajó a saját tengelye körül, helyben megforduljon. 

Az, hogy Siófok, Balatonfüred és Keszthely együtt ünnepli a szezonkezdetet, azt jelképezi, hogy a Balaton-parti településeknek közös az érdeke és a felmerülő gondokat együtt oldják meg – erről Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszélt az északi parti ünnepségen. Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint a Balaton akkor él, ha van rajta hajó; húsvétkor a hajózási szezonnyitó révén ébred téli álmából, kel újra életre a tó. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt az óhaját fejezte ki: egyszer majd valóban annyira fontos lesz a Balaton-régió fejlesztése, hogy az erre szánt százmilliók az ország költségvetésében külön soron szerepelnek. 

Fúvószenekar, férfikórus, néptánc, ingyen sétahajó – ez volt a nagyszombati füredi körítés, megadták tehát a módját, s innentől az utasok következnek: egyelőre a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon járnak a menetrend szerinti hajók, két gyorsjárat is szeli a Balaton habjait, az első komp pedig 7 órakor indul Szántódról, az utolsó 20.30-kor Tihanyból.


forrás : ( SONLINE )

2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum