Balaton - Dél címoldal
2015-01-15

Már metszik a szőlőt Ordacsehiben

Ha január, akkor metszésidő – a jelek szerint hozzá kell szokniuk ehhez a szőlősgazdáknak, akik akár csak egy éve ilyenkor, nagy lendülettel láttak az egyébként jóval később szokásos munkálatokhoz. A dél-balatoni borvidéken az enyhe időt kihasználva benépesültek a szőlőtáblák, Ordacsehiben, a Balaton-Agrár Zrt. telephelyén például közel harminc idénymunkást szerződtettek emiatt ezekre a hetekre.

Mint ismert, ez az a szőlőterület, melyen nemcsak Európa, hanem az egész északi félteke első szürete kezdődik hagyományosan augusztus elején, a legkorábbi érésű Csabagyöngyét kezdik már ekkor leszedni.

Nincs év eleji pihenő a szőlősgazdáknak, számos birtokon metszenek a január közepéhez képest igen enyhe időt kihasználva. Többféle feladatot is ad most egyszerre a szőlő és a bor a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet számára. A metszésben nagy segítségükre van az előmetsző gép, így a korábbiaknál jóval gyorsabban haladhatnak. E közben a friss borok összeállítását is végzik, palackozni kezdik a napokban a 2014-es fehér borokat. Bujdosó Ferenctől, a lellei pincészetet vezető borásztól tudjuk: idei kedvence a Rajnai Rizling, ami egyelőre a finomseprőn „alakul”.

– A vesszők szépen beértek, reméljük, nem jön hirtelen fagy – kommentálta a januári metszést Tavaszi József, az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. elnöke. – Nálunk nincs szabad periódus a munkákban, tizenkét hónapon át folyamatosan akad tennivaló, ezért is vettünk fel saját dolgozónk mellé még közel harminc idénymunkást is a szőlőmetszésre, akár csak egy éve, a hasonlóan enyhe január során. Csalóka ez a téli tavasz, ezért igyekszünk a lehető leggyorsabban végezni, kihasználni, amíg ilyen az idő.     

A dél-balatoni szőlősgazdák mind azt mondják, nagy kérdés, hogy lesz-e böjtje ennek a korai jó időnek. A tíz fokot tartósan elérő, vagy meghaladó nappali hőmérsékletek esetén ugyanis megindulhat a nedvképződés, elkezdhetnek duzzadni a rügyek, s ha ezt követően jönne egy mínusz 15-20 fokos kemény hideg, az nagy problémákat tudna okozni. Azzal persze számolnak, hogy lesz még hidegebb is a mostaninál a tél során, de azt remélik, hogy nem éri túlságosan előrehaladott állapotban a tőkéket.

Forrás: sonline.hu

2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum