Nincs év eleji pihenő a szőlősgazdáknak, számos birtokon metszenek a
január közepéhez képest igen enyhe időt kihasználva. Többféle feladatot
is ad most egyszerre a szőlő és a bor a balatonlellei Bujdosó
Szőlőbirtok és Pincészet számára. A metszésben nagy segítségükre van az
előmetsző gép, így a korábbiaknál jóval gyorsabban haladhatnak. E közben
a friss borok összeállítását is végzik, palackozni kezdik a napokban a
2014-es fehér borokat. Bujdosó Ferenctől, a lellei pincészetet vezető
borásztól tudjuk: idei kedvence a Rajnai Rizling, ami egyelőre a
finomseprőn „alakul”.
– A vesszők szépen beértek, reméljük, nem jön hirtelen fagy – kommentálta a januári metszést Tavaszi József,
az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. elnöke. – Nálunk nincs szabad periódus a
munkákban, tizenkét hónapon át folyamatosan akad tennivaló, ezért is
vettünk fel saját dolgozónk mellé még közel harminc idénymunkást is a
szőlőmetszésre, akár csak egy éve, a hasonlóan enyhe január során.
Csalóka ez a téli tavasz, ezért igyekszünk a lehető leggyorsabban
végezni, kihasználni, amíg ilyen az idő.
A dél-balatoni
szőlősgazdák mind azt mondják, nagy kérdés, hogy lesz-e böjtje ennek a
korai jó időnek. A tíz fokot tartósan elérő, vagy meghaladó nappali
hőmérsékletek esetén ugyanis megindulhat a nedvképződés, elkezdhetnek
duzzadni a rügyek, s ha ezt követően jönne egy mínusz 15-20 fokos kemény
hideg, az nagy problémákat tudna okozni. Azzal persze számolnak, hogy
lesz még hidegebb is a mostaninál a tél során, de azt remélik, hogy nem
éri túlságosan előrehaladott állapotban a tőkéket.
Forrás: sonline.hu