2015-11-01
Kiváló termésátlag és minőség
Miközben a BalatonBort (pontosabban egyelőre még csak a
címkéjét) a hétvégén Milánóban a Világkiállításon is bemutatta a
Balatoni Kör, az országos összesítés szerint a Balaton környékén a
legjobbak az idei szőlő-termésátlagok. Az első BalatonBort egyébként áprilisban lehet majd megízlelni először,
most még csak olaszrizlingmustot tudtak kóstoltatni az olaszokkal és a
világkiállítás közönségével.
Jobbak a termésátlagok az előzetes becsléshez képest, országosan
hektáronként 8,5 tonna, de egyes Balaton-környéki területeken a 15
tonnát is eléri – nyilatkozta a közmédiának
Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmai igazgatója.
A
jobb termés miatt a termelők árbevétele is magasabb, de a szakember
szerint a jobb minőséget nem fizették meg a feldolgozók, a felvásárlási
árak a kívántnál alacsonyabbak. Országos szinten nagy az eltérés, a HNT
kimutatása szerint egy kiló szőlőért Egerben 130, Villányban 170-180
forintot is fizettek, Tokajban ennél is többet, a Balaton-felvidéken
azonban csak 100-110 forintot.
Németh László, a
borvidék hegybírója szerint ez kevés ahhoz, hogy a termelők nyereséget
érjenek el, a legkisebb elfogadható ár ehhez 120 forint kellene hogy
legyen.
„A tavalyi veszteséget visszahozta a jó közepes termés”
Hosszú évek óta nem volt annyira elégedett a terméssel, mint éppen az ideivel a szőlősgyöröki
Trunkó Ferenc.
– Az időjárás ezúttal ideális volt, az ősszel is jött annyi csapadék,
ami még jót tett a szőlőnek – mondta az ismert dél-balatoni
szőlőtermelő. – Egészséges, jó minőségű, jó cukorfokú volt a szőlő, a
2015-ös borok a legjobbak közé fognak tartozni.
– A tavalyi, eléggé komoly veszteséget sikerült az idén visszahozni egy jó közepes terméssel – így összegzett
Tavaszi József,
az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. elnöke. – Kedvező, hogy a borászati
üzemek nem vártak ki, az idén talán minden korábbinál előbb fizettek a
szőlőért a termelőknek, így vagyunk ezzel mi is, kifizettük azokat a
szőlőtermelőket, akiktől felvásároltunk.
Úgy tapasztaljuk, hogy a
borászatok a környékünkön a jó termés ellenére sem tudtak annyi szőlőt
felvásárolni, amennyit szerettek volna. Ez jó hír, hiszen ezek szerint
kiürültek a pincék és ez azt is jelzi, hogy egyre nő az igény a jó borok
iránt, évről-évre fokozatosan növekszik a borfogyasztás. (Forrás: sonline.hu - Fónai Imre)