Balaton - Dél címoldal
2015-11-16

Birtokba veszik a Balatont a bojlisok

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy bojlis horgászversenyt rendezzenek a Balatonon. Két éve aztán amolyan kísérleti jelleggel megszervezték az elsőt, az idő pedig bizonyította, hogy igenis van létjogosultsága.

– Azt mondják, minden kezdet nehéz.
– Így visszagondolva ez nem is volt annyira az – kezdte Tulipán Tibor, a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. – A 2013-as első balatoni bojlis horgászverseny inkább amolyan baráti találkozó jelleget öltött, de már akkor is jöttek a környező országokból; a szlovák versenyzők mellett cseh és német horgászok is neveztek.

– Tavaly is fogtak szép testes pontyokat, az igazi áttörést azonban 2015 hozta.
– A harmadik alkalommal rendezett nemzetközi balatoni bojlis horgászversenyen közel félszáz, az első IBCC Kupán pedig kereken ötven három-, illetve kétfős csapat indult. Szép számmal érkeztek külföldről is; az IBCC Kupán a magyarok mellett még további 13 nemzet képviselői faggatták kitartóan a vizet. Azt azért hozzá kell tenni, hogy ez volt az első olyan év, amikor a behúzásos módszert lehetett alkalmazni, vagyis a Balatoni Horgászrendnek megfelelően 350 méterig csónakkal be lehet(ett) vinni az etetőanyagot és a horgot. A korábbi években ugyanis csak dobni lehetett a partról.

– Jövőre újdonsággal is szolgál az IBCC.
– Nemcsak az északi, hanem a déli parton is jelölnek ki helyeket. A szervezők kiveszik a keleti medencét; ha jól tudom, Tihanytól Fonyódig jelölik majd ki a horgászhelyeket.

– A déli oldalon sokkal sekélyebb a víz.
– Lehet, hogy éppen ez lesz a nyerő. A halak ugyanis – a versenybe csak kizárólag az öt kg feletti pontyok számítanak bele – keresik a felmelegedő sekély vízeket, szívesen tartózkodnak ott.

– Vonzó a díjazás.
– Európában nincs még egy olyan horgászverseny, ahol ennyire megfizetnék a legjobbakat. Tavalyhoz hasonlóan 20 ezer eurót kap a győztes csapat, 10 ezret a második, s ötezret a harmadik helyezett együttes, míg a legnagyobb hal kifogójának a jutalma 10 ezer euró lesz.

– Amit az első IBCC Kupán történetesen Ön akasztott meg.
– 23,60 kg-ot nyomott. Ha netán a verseny legnagyobb hala egyben új magyar rekord is, automatikusan megduplázódik a pénzdíj. De a szektorgyőztesek és dobogós helyezettek is jól járnak majd, lévén a szponzorok és a támogatók jóvoltából őket is díjazzák.

– Vagyis vannak nagy halak a magyar tengerben.
– Már miért ne lennének? Az IBCC Kupán a kifogott pontyok átlagban 9,5 kg-ot nyomtak, összességében pedig több mint három tonna került horogra. A két héttel korábban rendezett nemzetközi balatoni bojlis viadalon másfél tonna volt az összmérleg, de tudni kell, hogy a rossz idő és a hideg víz miatt közel sem olyan intenzíven táplálkoztak a halak.

– Az április utolsó napjaiban esedékes II. IBCC Kupán is ott lesz?
– Tervbe van véve, s jó lenne elindulni az ősszel esedékes nemzetközi balatoni bojlis versenyen is. Apró szépséghiba, hogy akkor tengernyi a munkánk, így jó esély van arra, hogy csupán terv marad.

– Más bojlis versenyeken is szokott indulni?
– Voltam a Desedán, de az az igazság, hogy nem igazán szeretek versenyezni. Nekem a horgászat egészen más jelent. Amúgy szeretek bojlizni, a másik nagy kedvencem pedig a pergetés.

(Megjelent a sonline.hu-n - Fenyő Gábor)
2024. március 3. Kornélia
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webdesign
ÁSZF | Impresszum