Balaton - Dél címoldal

Szántód

Heraldikai leírás: Hasítással és vágással négy részre osztott álló háromszögű pajzs boglárpajzzsal. A pajzs első zölddel és ezüsttel hasított mezejében a mező színeivel váltakozó színű, lebegő helyzetű tölgyfa áll. A második kék mezőben ezüst horgony lebeg, a harmadik kék mezőben három, enyhén jobb haránt helyzetű, balra úszó ezüst hal, a negyedik vörös mezőben három ezüst pólya. Az arany boglárpajzsban fekete halmon feketével ábrázolt Szent Kristóf halad balra, akinek nyakában az arany glóriával ékesített gyermek Jézus ül.

Magyarázat: Az első mezőben látható lombos fa a község területén lévő sok parkot, zöldterületet jelképezi, az ezüst horgony a település életében kiemelkedő szerepet játszó Balatont és a kompkikötőt szimbolizálja, a három hal pedig a halászatot. A negyedik mezőben szereplő Árpád-sáv a történeti múltra utal, arra, hogy Szántód neve szerepelt már a Tihanyi apátság alapító levelében. A Szent Kristóf kápolna és a községben álló Szent Kristóf szobor miatt került az utazók, révek védőszentjének ábrázolása a boglárpajzsba.


Turizmus / Községtörténet

Községtörténet

A Balaton partjának legszebb részén fekszik Somogy legfiatalabb önálló települése, Szántód. A megye északi kapujának nevezett kisközségben kikötője van a déli partot az északival összekötő kompjáratnak, s ez meglehetősen forgalmassá teszi a közutakat is. A térségben korszerűek a közlekedési lehetőségek. A főútvonal mellett a Balaton-parton végighalad a vasút. a szántódi vasútállomáson négypályás rendező-pályaudvara épült fel. Szántód jelentős közlekedési csomópont.

Szántód Árpád-kori település, már a tihanyi apátság alapítólevelében tesznek említést róla. A Tihannyal való összeköttetés egyidős a faluval, már II. Endre 1211-es birtokösszeíró levelében szerepel a rév kifejezés. E tényt erősíti, hogy IV. Kelemen pápa bullája is megemlíti a balatoni rév létezését. Az átkelőt később II. József a királyi kamara felügyeletébe helyezte, majd a XX. század elején Somogy vármegyéhez, később pedig a Balatoni Hajózási társasághoz került.

Szántódot nem véletlenül nevezik a megye északi kapujának. A község és Tihany közötti kompjárat a szezon alatt hatalmas forgalmat bonyolít le, hiszen a közlekedési eszköz összeköti az északi és déli part legszebb településeit. Az átkelést évszázadokon keresztül fadereglyékkel oldották meg, a múlt században nagy fahajó közlekedett, ma pedig modern kompok szállítják az utasokat és az autókat. 1848-ban a postai forgalomba is bekapcsolták, 1928-tól motoros komphajó szállította az utasokat.

Bár a település önkormányzata a legfiatalabb Somogyban, mégis tapasztalt falufejlesztő módjára kezdtek el dolgozni az elöljárók 1997-ben. Ekkor községházavatót tartottak, önálló falunapot rendeztek, s éppúgy igyekeztek a település lakóinak komfortérzetét növelni, mint a falu arculatán javítani. Rendeletikkel pedig az önkormányzatiság alapjait teremtették meg a községben.

Szántód lakóinak egy csoportja már az önkormányzati törvény megjelenésekor - 1991-ben – törekedett a Zamárditól való különválásra, ám erőfeszítéseiket akkor nem koronázta siker. Négy évvel később, majd 1996-ban újra népszavazást tartottak, s a megismételt alkalommal a többség már az önállóság mellett voksolt. Azután csatlakoztak a balatonföldvári körjegyzőséghez, s velük közösen szervezték meg az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatait.

A település legnagyobb bevételeit az idegenforgalomból származó adókból nyeri, amiből jelentős összeget fordít évente a település fejlesztésére és a hivatalok működtetésére. A megalakulás óta egyébként növekedett a község vagyona. Közösségi ház épült, korszerűsítették a közvilágítást, járdák, kerékpárutak készültek, falugondnoki szolgálat létesült. Az M7-es autópálya megépítésének köszönhetően sikerült feloldani az egy időben jellemző és fennakadást okozó közlekedési káoszt is. Az önkormányzat tervei között szerepel a strandok korszerűsítése, miután fontosnak tartják a nyaralóvendégek komfortérzetének javítását. Szántód számít a visszatérő vendégekre, akik ragaszkodnak a Balaton-parti településhez, s jó hírét viszik szerte a nagyvilágba.

Szántód lakóinak száma folyamatosan nő, többségük az idegenforgalomból él. Lakóházaik mellett nagy számú üdülő van itt. Nem kevesebb, mint kilencszáz ingatlant használnak nyaralási célokra a turisták.

Szántód nevezetes idegenforgalmi látványossága a Balatonon kívül Szántódpuszta, amely 1995-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzéséért, s az értékes műemlékek helyreállításáért. A majorságot I. András adományozta a tihanyi apátságnak, s többnyire egyházi birtok volt. Amikor II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, a tihanyi bencés apátság birtokai, az un. vallásalap tulajdonába kerültek. A kincstár 1785-ben Szántódot Pálóczi Horváth Ádámnak adta bérbe, aki csaknem egy évtizedig élt, gazdálkodott a birtokon. Számos irodalmi műve itt született, több levelét innét keltezte. Kapcsolatban állt és levelezett korának számos ismert és kiemelkedő személyével: Kazinczyval, Csokonaival… Sokoldalúsága és nagy olvasottsága miatt kortársai polihisztornak tartották. A szántódi Közösségi Ház az ő nevét viseli.

A puszta legszebb része a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára. Ma a legtöbb nézőt a lovasprogramok vonzzák Szántódpusztára, amely nemzetközi versenyeknek is gyakran otthont ad.

Ön megtisztelt bennünket azzal, hogy felkereste weblapunkat, s érdeklődik fiatal településünk iránt. Szeretettel várjuk és fogadjuk a hozzánk látogató kedves vendégeket. Községünk vízparti és dombvidékes csendes környezete alkalmas arra, hogy nyugodt pihenést, kisebb-nagyobb kirándulást, aktív kikapcsolódást biztosítson a természet szerelmeseinek. Honlapunkon igyekszünk minél több információt nyújtani ahhoz, hogy az Ön érdeklődését is felkeltsük Szántód felkeresésére.

 

Közösségi ház / Állandó programok

 

Ifjúsági Klub

Helyszín: Pálóczi H. Á. Közösségi Ház

________________________________________

Istentisztelet - Krisztus Szeretete Egyház

Helyszín: Pálóczi H. Á. Közösségi Ház

________________________________________

Könyvtár és Internet használat

Helyszín: Pálóczi H Á. Közösségi Ház

________________________________________

Nyugdíjasok Szántódi Szervezete

Helyszín: Pálóczi H. Á. Közösségi Ház

________________________________________

Szántódi Magyar Nótakör

Helyszín: Pálóczi H. Á. Közösségi Ház

________________________________________

Szántódpuszta Idegenforg. és Kult. Központ

Helyszín: Szántódpuszta

________________________________________


Turizmus / Információs iroda

 

 

INFORMÁCIÓS IRODA

 

Cím: 8622 Szántód, Csokonai tér

Tel./fax:            +36 84 /345 046      

E-mail: info@szantod.hu

Web: www.szantod.hu

Nyitva: májustól szeptemberig

Szálláshelyek, programok, menetrend-információ,

ingyenes kiadványok, térképek, információs füzetek, tájékoztatás szórakozási és szabadidős lehetőségekről,

internetezési lehetőség.

Az iroda célja a településünkre érkező vendégek minél teljesebb körű informálása a helyi és a környékbeli programokról, lehetőségekről, hogy a Szántódon töltött idő kellemesen, tartalmasan teljen.  A Balaton egyik legcsodálatosabb települése az évezredes múlttal büszkélkedő Szántód. Az Információs Iroda munkatársai azon munkálkodnak, hogy az itt nyaralók éppúgy, mint az átutazóban lévő turisták megismerjék és megkedveljék ezt a kis falut és részesei lehessenek a helyiek vendégszeretetének.

Szezonon kívül a Faluház elérhetőségein kérhető információ:

Pálóczi Horváth Ádám Közösségi Ház

8622 Szántód, Iskola u. 9.

Tel./fax: +36 84 / 345 384

E-mail: info@szantod.hu

Web: www.szantod.hu


Polgármesteri Hivatal

 

Székhely címe: 8622 Szántód, Iskola u. 9.
Postázási cím: 8622 Szántód, Iskola u. 9.
Telefon:             84/347-685      
Fax: 84/347-685
E-mail: szantod@enternet.hu
Honlap címe: www.szantod.hu


Polgármester:

Dolgos János
Polgármester
Fogadó óra: péntek 8.00-10.00 (időpontegyeztetéssel)
Tel:             +36 84/545 047                   +36 30/629 70 72      
Fax: 84/347 685
Email: szantod@enternet.hu 

 

 

 

Szabó Gyula
Alpolgármester
Tel:             + 36 30/936 75 79      
Email: szgyula2@t-email.hu 

 

 

 

2024. június 16. Jusztin
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Webdesign
ÁSZF | Impresszum