Balaton - Dél címoldal
2013-07-29

Ekkorát még nem látott: hajfonat a szennai domboldalon

Szerettük volna, ha ez a hajfonat közelebb viszi az embereket a múltjukhoz. Így vélekedett Hugyecsek Balázs, annak az installációnak a megálmodója, amelyet 12 órán át készített három társával együtt a szennai skanzen domboldalán.

Ezen a hét végén ugyanis egy hétköznapi dolgot mutatott be a látogatóknak a skanzen érdekes és merész megközelítésből. Két napig minden a hajról szólt a falumúzeumban, miközben a természet formavilágát és kellékeit alapul vevő „Land - Art” kortárs művészeti irányzat képviselője is bemutatkozott Szennán. 

Hugyecsek Balázstól megtudtuk, hogy a fonatot 12 óra alatt készítették. – Nagy segítség volt a munkában az az ötlet, hogy olyan hálóba húztuk bele a szénát – amiből az egész hajfonat készült –, amilyenbe a karácsonyfákat is belehúzzák szállításkor. Az installációval az volt a célunk, amilyen céllal a szennai skanzen is működik: visszarántsa az embereket a mai korból a múltjukba. S nem véletlenül választottuk kiindulópontként a temetődombot, ugyanis magukból a sírhalmokból indul ki a hajfonat. Ettől lesz szakrális jellege az alkotásnak, hiszen ahogy a domboldalon omlik le a hajfonat, úgy lesz egyre frissebb, végül aztán egy fiatalos, piros masnival kötöttük össze. Ezzel a régi kor és a mai világ egy helyen jelenik meg, így fejezzük ki tiszteletünket őseink iránt. 

Aranyos Sándor, a szennai skanzen vezetője szerint ez a mostani hét vége is jól beleilleszkedik az ökomúzeum kialakításának folyamatába. – Ennek egyik sarkalatos pontja, hogy a múzeum a körülötte lévő közösségnek a tudását gyűjti össze, s ebből építi föl a saját rendszerét – mondta. – Az így összegyűjtött tudást aztán visszacsepegteti az aktív, majd a felnövekvő generációnak.
2023. március 26. Emánuel
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Webdesign
ÁSZF | Impresszum