Balaton - Dél címoldal
2013-01-25

A legjobb farsangi programok a Balatonnál

Mintha csak most lett volna szilveszter - pedig nem. Hamarosan vége a januárnak, szóval lehet készülni a februári balatoni programokra. Összeszedtünk ezek közül néhányat. 

A farsang vízkereszttől, azaz január 6-tól a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Bálok, mulatságok, hát tudjátok. A farsangi bálok fontos szerepet játszottak a párválasztásban, hiszen a leendő házasságokat tervezte ilyenkor mindenki. 

A húshagyó keddi asszonyfarsang a szőlőhegyek pincéiben a Balaton-felvidéken ismert, kedves szokás volt. Ez a nap csak az asszonyoké volt, ekkor az egész évben tilosnak számító borpincékbe vidám női csoportok látogattak ki délután, és késő estébe tartó asszonyfarsangot tartottak. Az évnek ezen az egyetlen napján a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. Mert szegényeknek csak ilyenkor lehetett. 

Asszonyfarsang Almádiban 

A Csopaki Református Asszonykör több mint tíz évvel ezelőtt elevenítette fel a Balaton-felvidéken és az ország más tájain már a 15. században elterjedt asszonyfarsangot. Később csatlakozott a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportja, így az asszonyi farsangi mulatozás nemes versengéssé, vidám színpadi produkcióvá vált. A nagy sikerre való tekintettel a NABE balatonalmádi csoportja is folytatja a hagyományokat, így Almádiban mulatozhatnak a hölgyek február 8-án. 

Forraltbor-főzés Révfülöpön 

Hagyományosan minden év februárjában kerül megrendezésre a forraltbor-főző és süteménysütő verseny Révfülöpön. A forraltbor-főző versenyre legalább kétfős, vidám jeligével rendelkező csapatok jelentkezését várják. A farsangi süteménysütő versenyen minimum hat adag, otthon elkészített finomsággal lehet indulni. A VII. Révfülöpi Rianás február 2-án kerül megrendezésre a Tóparti Galériában, Révfülöpön. 

Tihanyi Téltemetés 

A szokások és hiedelmek zömének szempontjából többnyire farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. A záró három napot "farsang farkának" is nevezik. A Tihanyi Téltemetés kedélyes farsang végi rendezvény. Február 9-én vidám maskarások vonulnak végig az utcákon a Visszhang-dombig, ahol Carneval herceg köszönti őket. A dombon menyegzőt tartanak, Carneval elveszi Tihany Szépét, minden pártában maradt helyi lány képviselőjét. Az esküvő után hatalmas máglyát raknak, rádobják a tél koporsóját, és hajnalig táncolnak a tűz körül. Sőt, a bizarr, esküvővel és temetéssel tarkított farangi mulatságon még a Fánk királynő is tiszteletét teszi! 

Kocsonya szépségverseny 

Nem messze innen, Badacsonytördemicen februári 9-én különleges gasztronómiai programmal várják az érdeklődőket. Az ízletes kocsonyát ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri: a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Kocsonya Szépségversenyen régi szép tálakba, cserépedényekbe helyezik a kocsonyákat – van hagyományos, hal és gyümölcskocsonya. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség. 

Keszthelyi Karnevál 

Keszthelyen szintén február 9-én tartják a hagyományos Keszthelyi Karnevált a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének szervezésében. 

Farsang Hévízen 

A farsangi rendezvények hétvégéjén, február 8-10. között Hévízen is farsangi karnevállal várják a telet búcsúztatókat a Deák téren. A péntek a retro jegyében telik, szombaton bábelőadás, majd este Vastag Csaba és a ABRAKAZABRA Zenekar gondoskodnak a szórakoztatásról. Vasárnap délelőtt jelmezes felvonulás indul a Tourinfrom iroda elől a Sétáló utcán át a Deák térig, délután pedig Laár András és Somogyi András humoristák műsorát a Ludas Matyi előadás követi. 

Tavaszköszöntés Almádiban 

A hagyományos téltemető-tavaszköszöntő február 24-én lesz: a mólónál búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt. A délután folyamán bábuégetés lesz, sőt a bátrabb résztvevők akár meg is mártózhatnak a jeges Balatonban.
2020. szeptember 30. Jeromos
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Webdesign
ÁSZF | Impresszum